Już od niedzieli 8 września zapraszamy na wielki powrót cyklu "Historia kuchni polskiej" - pierwszego, który tak dogłębnie zanurza się w bogatym świecie kulinarnych tradycji naszych przodków.Scenariusz serialu powstał w oparciu o prace naukowe prof. Jarosława Dumanowskiego - głównego eksperta i prowadzącego narrację. Odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów Chrztu Polski do współczesności dokonał Maciej Nowicki, twórca nowego trendu w polskiej kuchni - historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Przywołanie konkretnych przepisów i ich odtworzenie w profesjonalnym studiu kulinarnym ułatwia widzom zrozumienie smaków i technik przygotowywania potraw z przeszłości, a chronologia odcinków odpowiada najważniejszym zmianom zachodzącym w polskiej kuchni w kolejnych okresach historycznych. "Historia kuchni polskiej" to historia polskiej kultury materialnej w wersji dla każdego.Wraz z wyborem Stanisława Augusta na króla Polski rozpoczął się okres modernizacji państwa i społeczeństwa, któremu towarzyszyła ostra walka polityczna. Króla i jego otoczenie oskarżano o kopiowanie zagranicznych wzorców i odchodzenie od narodowych tradycji. Symbolem tych napięć był słynny spór o strój koronacyjny Stanisława Augusta. Później, podczas Sejmu Wielkiego, wojna „między frakiem a kontuszem” wybuchła na nowo. Przywódcy antykrólewskiej opozycji manifestacyjnie golili głowy, zapuszczali wąsy i przebierali się w stroje narodowe. Czy spór o narodowe tradycje i naśladowanie obcych wzorców dotyczył również kuchni? Czy można mówić o kuchni narodowej, tak jak o stroju narodowym? Dlaczego przepisy francuskiego kucharza Stanisława Augusta, Paula Tremo, są bardziej polskie, niż receptury Wojciecha Wincentego Wielądka - Polaka z krwi i kości? Jarosław Dumanowski z zaproszonymi ekspertami odpowiada na te pytania śledząc losy Paula Tremo, słynnego kuchmistrza i organizatora obiadów czwartkowych, podczas których król gościł literatów i uczonych. Maciej Nowicki odtwarza specyficzne dla epoki dania, między innymi, słynną z obiadów czwartkowych baraninę. Na premierowy odcinek serii "Historii kuchni polskiej" - "Paul Tremo. Obiady czwartkowe" zapraszamy w niedzielę 22 września o 10:25!